Akcióterv: Ingatlan Vásárlás Spanyolországban |
header_image
Your search results

Akcióterv: Ingatlan Vásárlás Spanyolországban

Posted by admin on 9 June, 2017
| 0

A. VÁLASZTÁS: Ingatlan Vásárlás Spanyolországban Tanúsítvány Által.

Az első lépés, amelyet meg kell tennie, ha ingatlant szeretne vásárolni Spanyolországban, a külföldieknek szóló azonosítószám (N.I.E.) megszerzése. Ehhez szüksége lesz egy Spanyolországban kiállított tanúsítványra. 

Ezen tanúsítvány megszerzéséhez előzetesen el kell látogatnia egy közjegyzőhöz (Alicantében például a kérvényezés után 1-3 nappal szokták ezt a látogatást általában megejteni, noha bizonyos esetekben lehetséges már az igénylés napján is, a közjegyző időbeosztásától függően).

A tanúsítvány aláírása előtt interneten is lehet kérvényezni a külföldieknek szóló azonosító igényléséhez szükséges előzetes találkozót (hogy meggyorsítsa a folyamatot). A találkozóra általában az internetes kérvényezés után 15 nappal kerül sor.Ingatlan vásárlás

A határozat kiállítása, ha már megigényelte a külföldieknek szóló azonosítót, nem tart tovább 5 napnál, kivéve a különleges eseteket.

Nem szükséges, hogy a magyar vásárló tanúsítvány aláírásajon, sem a közjegyzővel való találkozó, sem pedig a külföldieknek szóló azonosító kérvényezéséhez. Csak a tanúsítvány aláírásakor kell fizikailag is jelen lennie (kivéve, ha úgy dönt, hogy a budapesti spanyol nagykövetségen írja alá a tanúsítványt, amiről a B választás alatt bővebben írunk).

Így hát a magyar vásárló spanyolországi útja egybe kell, hogy essen a tanúsítvány aláírásának időpontjával. Ezen tanúsítvány megszerzésével már semmilyen adminisztrációs lépésnél nem kell majd jelen lennie, például a külföldieknek szóló azonosító igénylése és átvétele is képviselet alapján történik.

 

Az ezt követő ügyintézés során sem kell a magyar vásárlónak Spanyolországban tartózkodnia, mivel a megszerzett tanúsítványnak hála, minden elintézhető egy erre a célra meghatalmazott személy által is.

Épp ezért, nem kötelező, hogy a vásárló személyesen megjelenjen az alább felsorolt ügyintézési formák során, és a saját maga hajtsa végre őket:

  • Banki műveletek Spanyolországban
  • Tárgyalás az ingatlan eladójával (legyen akár új vagy régi)
  • Adófizetés Spanyolországban
  • Közjegyzőnél történő ügyintézés az aláírás miatt, illetve a nyilvántartó előtt, a bejegyzés ügyében. 

B. VÁLASZTÁS Ingatlanvásárlás Tanúsítvány Által a Magyarországi Spanyol Nagykövetségen.

A spanyolországi ingatlanvásárláshoz szükséges tanúsítványt közvetlenül Budapesten is aláírhatja a magyar vásárló a Spanyol Nagykövetségen keresztül. Ez a folyamat lassabb, mintha Spanyolországban történne, de legalább elkerülhető, hogy a vásárlónak utaznia kelljen az említett ügyintézés lebonyolítása érdekében.

A külföldieknek szóló azonosítószám szintén kérvényezhető Magyarországról, ráadásul szintén a Spanyol Nagykövetségen keresztül. A további lépésekhez, ideértve az adásvételi szerződés aláírását és a jelzálogkölcsön felvételét, szintén nem feltétel, hogy a vásárló Spanyolországban tartózkodjon, feltéve, ha előzőleg átnyújtja nekünk a közjegyzői tanúsítványt, hogy helyette és nevében eljárhatunk ezen ügyletek során. Ilyenformán a vásárló maga döntheti el, hogy kíván-e Spanyolországba utazni vagy sem az ügyintézés során.

Megjegyzés: Az első találkozó és a számlanyitás alkalmával a spanyol bankok általában elvárják, hogy az ügyfél személyesen is megjelenjen, legalább arra az egy alkalomra. A későbbiek során azonban lehetővé teszik, hogy a jelzálogkölcsön felvétele meghatalmazott által történjen.

A Spanyol Azonosítószám Megszerzéséhez Szükséges Dokumentumok:

Megjegyzés: Általánosságban megállapítható, hogy amikor benyújtja a kérelmet, csatolnia kell hozzá az egyes dokumentumok másolatait, illetve be kell mutatnia az eredeti példányokat is.

  • Maga a kérelem, a hivatalos mintának megfelelően (EX-15), két példányban, az illető külföldi által megfelelően kitöltve és aláírva.
  • A teljes útlevél fénymásolata, egyéb utazási okmány, vagy a személyi igazolvány másolata, amennyiben a kérvényező az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára, ahogyan jelen esetben is.
  • A kérvényezést megindokolandó pénzügyi, szakmai vagy társadalmi okok ismertetése.
  • Az illeték megfizetését igazoló befizetési elismervény: 012-es minta „Külföldieknek szóló azonosítószám (NIE) igénylése az érdekelt fél kérelmére”: 9,45 euró.

Fontos megjegyzés: Amennyiben külföldi dokumentumok kerülnek bemutatásra, ezeket előzőleg le kell fordíttatni spanyolra, vagy az adott terület egy másik hivatalos nyelvére, ahol a kérvény benyújtásra kerül.

Másrészről pedig valamennyi hivatalos külföldi dokumentum előzőleg hitelesítésre kell, hogy kerüljön a Spanyol Konzulátuson, abban az országban, ahol az adott dokumentum kiállításra került, vagy a Külügyminisztériumban, kivéve, ha az említett dokumentum már hitelesítésre került az anyaország kompetens hatósága által az 1961. október 5-i Hágai Egyezménynek megfelelően, vagy ha valamely nemzetközi egyezmény által mentesül a hitelesítési kötelezettség alól.

Remélve, hogy a fenti információ megkönnyíti Önnek az ügyintézést és az előkészületeket spanyolországi ingatlanvásárlásához,

Szívélyesen üdvözli Önt a Lukentum csapata.

További információkért olvassa el a következő cikkeinket is ezen a blogon.

Kérjük, írja meg véleményét erről a cikkről.  Véleménye érdekel minket.

Egy további cikk a blogról, amely érdekelheti Önt: Golfpályán Lévő Ház Vásárlása Spanyolországban. 2.rész“

Leave a Reply

keep2porn.net shemale777.com dominationworld.com