Egészségügyi Ellátás Magyaroknak Alicantében |
header_image
Your search results

Egészségügyi Ellátás Magyaroknak Alicantében

Posted by admin on 23 May, 2017
| 0

Egészségügyi Ellátás Magyaroknak Alicantében.

Egészségügyi ellátás magyaroknak AlicantébenHogyan férhetek hozzá magyarként a spanyol egészségügyi ellátáshoz? Ezt a kérdést gyakran felteszik nekünk azok, akik Alicantében, Almeríában, vagy Murciában készülnek lakást vásárolni.

Jelen cikkünkben tájékoztatjuk a magyar vásárlókat, hogy hogyan részesülhetnek Spanyolországban is minőségi egészségügyi ellátásban.

A Nemzeti Társadalombiztosító (Seguridad Social Nacional) a magyarok számára is garantálja a spanyol egészségügyi ellátást, amennyiben az illető személy biztosítottnak minősül, ez pedig az alábbi esetek valamelyikében áll fenn:

Az illető más alkalmazásában, vagy saját alkalmazásban álló dolgozó, aki be van jelentve a Társadalombiztosítónál, és épp betegállománynak minősülő státuszban van.

Az illető a Társadalombiztosító rendszerében nyugdíjazottnak minősül.

Az illetőt a Társadalombiztosító bármilyen másfajta időszakos juttatásban részesíti, pl. munkanélküli segély, és ehhez hasonlók.

Az illető kimerítette a rendelkezésére álló juttatási keretet munkanélkülisége, vagy hasonló élethelyzetek okán, ám továbbra is munkanélküli, hitelképtelen, más nem indokolja, hogy biztosított státusszal rendelkezzen, ellenben Spanyolországban lakik.

Egészségügyi Ellátás Magyarok Számára – Bevándorlók és Letelepedettek.

Azon külföldiek, akik rendelkeznek tartózkodási engedéllyel spanyol területen, ugyanazon jogi kategóriába esnek, mint az EU többi államából származó külföldiek. Az egészségügyi ellátás nem tesz különbséget letelepedett magyarok és bevándorlók között.

Ebből kifolyólag, azok a magyarok, akik nincsenek regisztrálva, és letelepedési engedéllyel sem rendelkeznek, csak az alábbi esetekben jogosultak az egészségügyi ellátásra:

Sürgősségi helyzet esetén súlyos betegség vagy baleset miatt, bármi legyen is a kiváltó ok, egészen, ameddig az orvos el nem bocsátja őket.

Terhesség, szülés, valamint szülés utáni ellátás céljából. Az 18 évnél fiatalabbak minden esetben ugyanazon feltételek mellett részesülnek egészségügyi ellátásban, mint a spanyolok.

Egészségügyi ellátás magyaroknak Alicantében 2

Így az Európai Unió bármely tagállamának állampolgára jogosult az egészségügyi ellátásra a közegészségügyi rendszer által. Hogy hozzáférhessen ezen szolgáltatáshoz, előzőleg kérvényeznie kell egy személyre szóló egészségügyi kártyát (Tarjeta Sanitaria Individual) az adott autonóm közösség kompetens szervezeténél. Ez a kártya személyes és nem átruházható.

Habár az egészségügyi kártya önmagában nem tartalmaz információt a páciens egészségügyi állapotára vonatkozóan, nagy előnye, hogy tartalmazza viszont a különféle azonosítókat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy bármely spanyolországi egészségügyi központból, ahol a beteg ellátásban részesült, hozzáférhessenek az illető kórtörténetéhez a nemzeti egészségügyi szervezet rendszerében, valamint hogy bármely gyógyszertárból elérhessék az elektronikus recepteket, illetve a gyógyszerek várható hatásait a kezelés során, miközben az illető a spanyol állam területén mozog.

Egészségügyi Ellátás Magyarok Számára – Ideiglenesen Letelepedettek.

Bármely Európai Uniós tagállam polgárai, ideértve a magyar állampolgárokat is, akik munka, tanulás, szórakozás, vagy bármely más okból kifolyólag ideiglenesen tartózkodnak Spanyolország területén, szükség esetén részesülhetnek egészségügyi ellátásban, amennyiben bemutatják az ún. Európai Egészségügyi Kártyájukat (Tarjeta Sanitaria Europea).

Ez a kártya szintén személyre szabott és nem átruházható. Érvényessége egy előre maghatározott időtartamra szól, és Magyarországon kell igényelni, mielőtt még az illető kiutazna Spanyolországba. A kártya tulajdonosa ugyanazon egészségügyi szolgáltatásokat veheti igénybe, mint bármelyik állampolgár.

Másrészről viszont, amennyiben a spanyolországi időszakos tartózkodás célja, hogy az illető egy bizonyos egészségügyi kezelésben részesüljön, az Európai Egészségügyi Kártya nem érvényes. Ilyen esetekben okirat szükséges, amely tanúsítja, hogy az illető jogosult a térítés igénybevételére.

A spanyol Társadalombiztosító utólagosan kérelmezni fogja a páciens anyaországának egészségügyi szervezeténél az elvégzett egészségügyi szolgáltatások díjának megtérítését.Egészségügyi ellátás magyaroknak Alicantében 3

Egészségügyi Ellátás Magyarok Számára – Kérdések.

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb kérdéseket, melyeket a klienseink intéznek felénk a Lukentumnál, akik Alicantében, Almeríában, vagy Murciában kívánnak lakást vásárolni az egészségügyi ellátást illetően.

  1. Kérdés: Kihez kell fordulnom, hogy átvehessem az egészségügyi kártyám?

Az Ön általános lakóhelye szerinti egészségügyi központ adminisztrációs irodájához. Lépjen kapcsolatba a Alicantei egészségügyi központokkal és rendelőintézetekkel, és meg fogja találni az Önhöz tartozó intézményt. Ugyancsak fordulhat a bejelentett lakcíméhez legközelebb eső egészségügyi központhoz.

  1. Kérdés: Amennyiben nem kaptam meg az egészségügyi kártyám, vagy ellopták, vagy elvesztettem, vagy megrongálódott, stb., kihez kell fordulnom, hogy új kártyát igényeljek?

 Azon egészségügyi központ adminisztrációs részlegéhez, amelybe Ön be van jelentve. 

  1. Kérdés: Mit kell tennem, ha változást szeretnék bejelenteni a személyi adataimat, illetve lakcímemet illetően?

Lépjen kapcsolatba azon egészségügyi központ adminisztrációs részlegével, amelybe Ön be van jelentve.

  1. Kérdés: Hol kell bejelenteni a munkaügyi státuszom megváltozását (pl. aktív keresőből nyugdíjas, stb.)?

Azon egészségügyi központ adminisztrációs részlegén, amelybe Ön be van jelentve. 

  1. Kérdés: Használhatom az egészségügyi kártyám Spanyolország más területein is? 

Igen. A személyre szóló egészségügyi kártya lehetővé teszi, hogy részesüljön a spanyol Nemzeti Egészségügyi Rendszer teljes körű szolgáltatásában.

  1. Kérdés: Használható a spanyol állam által külföldiek részére kibocsátott egészségügyi kártya más országokban is?

Nem. Ehhez az Európai Egészségügyi Kártyára lesz szüksége.

  1. Kérdés: Milyen egészségügyi dokumentumra lesz szükségem, ha átmenetileg más országokban szeretnék tartózkodni, amely nem az anyaországom?

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Közösség területén (ideértve Izlandot, Lichtensteint és Norvégiát), valamint Svájcban az Európai Egészségügyi Kártyára lesz szüksége (EEK). A dokumentumon fel vannak tüntetve az országok, amelyekben felhasználható.

  1. Kérdés: Hol és hogyan tudom kiváltani az Európai Egészségügyi Kártyát?

Tekintse meg a Társadalombiztosító által közreadott információt az igényléssel kapcsolatban. 

  1. Kérdés: Mennyi ideig érvényes a külföldieknek szóló egészségügyi kártya?

A spanyol egészségügyi kártya az átvétel napjától a lejárat napjáig érvényes, amely fel van tüntetve a dokumentumon. A lejárati dátum egymagában azonban nem garantálja, hogy Ön addig a napig jogosult lesz az egészségügyi ellátásra.

Egészségügyi ellátás magyaroknak Alicantében 4

Kérjük, írja meg véleményét erről a cikkről. Úgy gondolja, hogy a spanyol egészségügyi kártya egy külföldi személy valamennyi igényét kielégíti? Véleménye érdekel minket.

Egy további cikk a blogról, amely érdekelheti Önt: Hogyan szerzett a párom unokatestvére tartózkodási engedélyt Spanyolországban”.

Link: http://lukentum.com/spanyol-tartozkodasi-engedely/

Leave a Reply

keep2porn.net shemale777.com dominationworld.com